upptäck, skapa, delta!

I år har vi tagit fram ett större utbud paneler, föreläsningar och workshops än någonsin! Det kommer att bli en myriad av cosplay-profiler och erfarna föreläsare inom olika områden inom östasiatisk kultur, den svenska nördkulturen och angränsande ämnen.
Vi strävar efter att uppnå variation, mångfald och inspiration för dig som besökare. Årets gäster och ämnen är handplockade av oss för att väcka både intresse och engagemang.

De svenska konventens utveckling

De svenska konventens utveckling” är en föreläsning om hur konventskulturen har vuxit fram i Sverige. Hur vi gått från att vara 50 personer i en biosal till nationella TV-sändningar. Också en inblick i trender hos både arrangemang och besökare. Föreläsningen hålls av Kim Synnerborn som varit besökare och arrangör av konvent sedan 2002 och är ett välkänt ansikte inom konvents-Sverige. Han var en av arrangörerna tillika en av konferenciéerna för Cosplay-SM och är för 2016 ena halvan av Sveriges representantpar till World Cosplay Summit i Japan.

Foto Vikstroem Photography

Diversity in cosplay

Angela Järvela Uchebe kommer att tala om hur diskriminering och rasism påverkar POC (people of color) inom cosplay och berätta om sina egna erfarenheter. Föreläsningen kommer behandla begrepp så som ‘blackface’, representation och synlighet men även ta upp andra exempel på var cosplaykulturen behöver rannsaka sig själv och vad vi kan göra för att förändra den. Föreläsningen kommer även ta upp goda exempel på hur diskrimineringen kan synliggöras och motarbetas.

Det kommer att bli en informativ och illuminerande föreläsning och vår förhoppning är att denna föreläsning skall locka cosplayarrangörer, cosplayare och andra aktörer inom kulturen för att på så vis kunna påverka framtidsutvecklingen till en mer inkluderande sådan.

Facebook CrystalSora
Foto Danarki Photo

Trans Q&A

Robin Aronsson som är utbildad inom normkritik och sexualupplysning kommer att i sällskap svara på frågor om vad trans är, vad utredning och behandling innebär och diskuterar öppet sina egna erfarenheter och insikter utifrån generella eller specifika situationer.

Om du har frågor du vill att panelen skall besvara så kan du skicka dessa till oss innan konventet till adressen: Elicted@gmail.com , det är bara vår panelarrangör som kommer att läsa ditt mail och alla frågor kommer sedan presenteras anonymt.

Metal armor in cosplay – how to get started

Gillar du rustningar? Gillar du metall? Vill du få tips om hur du börjar med att bygga dig en helt egen rustning i metall? Under evenemanget kommer Stickweed hålla en föreläsning där han kommer prata mer om hur det är att arbeta med metall i samband med cosplay. Han berättar om några av de saker han har lärt sig under sin tid som cosplayare samt professionell smed.  Kom och lyssna på när Stickweed pratar om hammare, städ och rustningar. Detta är föreläsningen för dig som vill lära dig hemligheterna kring cosplays av stål.

Observera: föreläsningen är på engelska

Facebook Stickweed crafting and cosplay
Foto ModelPhoto.dk

Tyger och dess egenskaper för cosplay

Hur väljer man vilket tyg man ska använda till sin cosplay? Beatrice Krüger 2a i Cosplay SM 2016, håller i en föreläsning om olika tyger och deras egenskaper. Här kan du få lära dig om hur du väljer tyg, hur du ska använda och behandla tyget samt andra tips och tricks till ditt sömnadsprojekt. Du har också möjligheten att fråga om tips på material till dina framtida cosplayplaner! Här är din chans att få lära dig tips och trix för dina egna framtida mästerverk.

Facebook Amenoo Cosplay
Foto Mikael Hakali Photography

Resingjutning och att fuska i cosplay

Limma tyger? När är det kanske en fördel? Är det verkligen att “fuska” i cosplay? Varför är strykjärn ens bästa fuskverktyg när det kommer till sömnad? Vad är det där “smygsöm” för något? Miranda Fondin (Tiddeli Cosplay) håller en föreläsning om nödlösningar, resingjutningar och andra cosplay tips och trick för att våga börja. Miranda är en otroligt talangfull cosplayare med en lång resume, och hon har tidigt experimenterat med olika tekniker och material för att utveckla sitt egna cosplayande. I denna föreläsning delar hon med sig av sin erfarenhet så vill man lära sig smarta lösningar eller misstag man vill undvika är det här föreläsningen för dig!

Facebook Tiddeli Cosplay
Foto Vikstroem Photography

Wig 101 workshop

Kami Renee och Cecilia Frankenberg är båda extremt talangfulla cosplayare och har stor kunskap kring hår, peruker och styling för dessa. Under ConFusion kommer de att hålla en workshop där du som besökare får lära dig deras unika styling tips och trix för att skapa den ultimata cosplay frisyren.

Observera: föreläsningen är på engelska

Facebook Kami Renee och  Figgarow Cosplay
Foto Rojano Photo och Danarki Photo

Yaoimanga – av kvinnor, för kvinnor, om män som älskar män

Yaoimanga, även kallat Boys Love-manga, är serier om kärlek mellan två killar, men ritas och läses av tjejer. Varför är det så poppis och hur började det hela? Natalia Batista, som tecknat Sveriges första yaoimanga ‘A Song For Elise’, berättar om yaoimangans historia och analyser om vad det hela egentligen handlar om!

Rekommenderas från 13 år.

Att börja cosplaya

Funderat på att börja cosplaya? Osäker på var man börjar?

Hannan Abbas är en erfaren cosplayare som är en av de tio bästa svenska cosplayarna för 2016 då hon tog sig vidare till slutfinalen i Cosplay-SM. Hon kommer på ConFusion att hålla en föreläsning där hon ger en introduktion till cosplay och hur man kan börja. Hon kommer att förutom material och hantverksknep att tala om mentalitet och hur man på annat sätt bäst förbereder sig för det fantastiska äventyr som är cosplay.

Facebook Nimdrafy Cosplay 
Foto Alexander Nikolis

Hur man förmedlar en karaktär på scen och foto

Hur visar jag mitt skådespeleri? Hur skriver man ett bra manus, och vad gör man om man ramlar på scenen? Denna föreläsning kommer att handla om hur man förmedlar en karaktär på scen och foto. Vad man skall tänka på när man planerar sitt framträdande och hur man bäst kan fånga publiken. För hur börjar man att planera sitt cosplayperformance? Och vad är det som domare bedömer och tittar efter?

Gabriel Eriksson Sahlin är en välkänd cosplaydomare och är dessutom själv en mycket skicklig skådespelare, så besök denna föreläsning och passa på att få tips om hur du tar ditt egna agerande till nästa nivå!

Facebook Babbel Cosplay
Foto BiteMind Studios

Sailor Moon i Sverige

För att fira att det är 20 år sedan Sailor Moon visades i Sverige så har Confusion bjudit in en Av Sveriges främsta Sailor Moon experter, Debbie Lane! Årets föreläsning kommer utforska Sailor Moon i Sverige och hur fandomen har sett ut under åren, men även diskutera Sailor Moon i allmänhet och peppa inför nya säsongen av Sailor Moon Crystal!

Facebook Tellychan Cosplay
Foto Vikstroem Photography

Cosplay, trans och identitet

10% av konventare angav att de identifierar som varken man eller kvinna enligt NärCon’s besökarenkät 2015. Vi kan räkna med att det är ännu fler konventare som identifierar sig som trans. Detta är ett oerhört mycket större procentantal än i samhället i stort. I den här föreläsningen diskuterar Robin Aronsson varför just konvent och cosplay har blivit en plattform för könsöverskridande identitetsutforskande.

J-pop vs. K-pop

Har du en brinnande passion eller en nyfikenhet på den japanska eller koreanska streetstylen? Undrar du hur man ska gå till väga för att klä sig som en K-pop stjärna eller är du mer nyfiken på de japanska idolerna? Johanna och Josefin Sköld kommer gå fullt ut i denna föreläsning om skillnaderna och likheterna mellan koreansk och japansk pop. Med lite humor och charm så ger dem en föreläsning som handlar bland annat om skillnader mellan styling, musik, gruppdynamik och även lite tips på hur du kan shoppa smart.

Tävlingspeptalk

Linn Eriksson ‘Mayo-chan’ och Elin Jacobsson ‘Cat’s Cosplay Kingdom’ berättar om sina erfarenheter av att vara med i de största cosplaytävlingarna man kan tävla i som svensk. Vilka ingredienser behövs för att lyckas, men framförallt: hur håller man motivationen uppe och orkar hela vägen? Vad är viktigast att tänka på och hur tänker domare? Linn och Elin delar med sig av sina bästa tips för att skapa välgjorda dräkter, planera scenuppträdanden och klara av nerverna både inför och under tävling. Ställ alla frågor du alltid undrat över och få en boost inför ditt eget framtida cosplaytävlande.

Korea Today

Matthew Engström Lundberg, Ana Laura Del Castillo och Celina Serrano Marinföreläser med fokus på Korea om ämnen som samhället, utbildning, kpop, skönhet och mode. Vi kommer gå in på djupet om kultur, utbildning, mat, kpop, skönhetsideal och mode i en “crash course” om dagens Sydkorea.

Facebook One Way Korea

Con=/=consent – konvent, normer och samtycke

Ett av de viktigaste ämnena att diskutera i anslutning till ett kulturevent är hur vi kan stärka positiva normer inom kulturen och hur vi håller dåliga influenser under kontroll.

Robin har varit aktiv konventare och cosplayare sedan 2006, har utbildning i normkritisk pedagogik och sexualupplysning och jobbar aktivt med frågor om normer och samtycke på konvent både som föreläsare på olika event och som likabehandlingsansvarig för NärCon under 2015.

Foto Charles Darrell

Att studera i Japan

Elise Rosberg kommer att berätta om sina två år som utbytesstudent i Japan. Första år 2008 som var via YFU till en japansk gymnasieskola där hon gick med japaner på en flickskola i Osaka, Och sedan 2012 då hon åkte till en språkskola i Tokyo. Elise kommer att berätta om skillnaderna mellan att åka under gymnasiet eller på universitetsnivå, samt även lite allmänt vad man kan behöva tänka på när man funderar på eller har bestämt sig för att åka till Japan en längre period. Hur gör man med visum, förberedelser, pengar, språkkunskaper? Vad finns det för sätt att åka till Japan på? Allt kommer att tas upp!

Facebook Elise Comics
Nosebleed Studio

Ätstörningarnas sanna ansikte

Sjuka kroppsideal, stor press från vänner och familj eller kontrollbehov?

I den här föreläsningen förklarar Kima Shams hur och varför ätstörningar uppstår, varför vissa drabbas men inte andra och vad man kan göra om någon man älskar drabbas. En föreläsning om att krossa myterna.

Foto Erik Olsén

How to be kawaii -beginners j-fashion guide

Funderat påatt börja klä dig i någon j-fashion stil men känns det svårt, dyrt eller komplicerat? Eller kanske du vill ha inspiration om hur du ska få till det lilla extra? En lättförståelig guide med alla små tricks och tips om allt från hur man hittar billiga söta kläder till hur man får den perfekta selfies. Söta japanska klädstilar är för alla och alla kan vara kawaii!

Föreläsningen hålls av Jen ‘Mintyfrills’ Jackson som själv klätt sig i olika japanska stilar sedan 2008. Hon har arrangerat flertalet modevisningar på konvent bland annat i samarbete med klädesmärket ‘Baby the stars shine bright’.

Facebook Minty Frills

Photomanipulation for cosplay

Cosplay photoshoots är alltid kul! Men för att göra ett foto kanske tre gånger så bra så har vi redigering till hjälp! Jag har många gånger lyckats få ett foto som kanske inte är så bra taget egentligen, till att bli mycket vackrare! Här kommer jag visa hur man kan göra, vad man kan använda sig utan för material inom redigering och hur man kan få fram ett mer spännande foto genom Photoshop!

Facebook Kairouz Akira Cosplay
Foto Strikewell Photography